De grote dag komt steeds dichterbij: je gaat bevallen! Of je nu in het ziekenhuis of thuis wilt bevallen, het is altijd verstandig om een vluchtkoffer klaar te hebben staan. Dit voorkomt stress op het laatste moment en zorgt ervoor dat je alles wat je nodig hebt binnen handbereik hebt. Maar wat moet er allemaal in zo'n vluchtkoffer? Wij helpen je op weg met een handige checklist, inclusief uitleg waarom bepaalde items essentieel zijn. Ook geven we tips over producten uit ons assortiment die jouw bevalling en kraamtijd net wat makkelijker maken.
Waarom een vluchtkoffer voorbereiden?
Een vluchtkoffer is een koffer (of tas) waarin je alle benodigdheden verzamelt die je nodig hebt tijdens en na de bevalling. Het wordt aangeraden om deze koffer rond de 36e week van je zwangerschap klaar te hebben. Bevallen kan soms sneller gaan dan je denkt, en het laatste wat je wilt is in paniek nog spullen bij elkaar zoeken. Of een partner die niet precies weet waar alles ook alweer lag!
Een goed voorbereide vluchtkoffer zorgt ervoor dat jij je kunt focussen op wat belangrijk is: je bevalling en je baby. Bovendien helpt het je partner of kraamverzorgende om sneller te vinden wat je nodig hebt.
Wat moet er in de vluchtkoffer?
Hieronder hebben wij een checklist samengesteld met eventuele benodigdheden, verdeeld in categorieën. Op deze manier is het overzichtelijk voor jou en je partner.
Voor mama's
- Comfortabele kleding: Kies voor een losse pyjama of een nachthemd dat makkelijk open kan voor borstvoeding. Vergeet ook een vest of warme sokken niet, want het kan fris zijn in het ziekenhuis.
- Ondergoed en borstverzorging: Comfortabel ondergoed, liefst dat je na de bevalling kunt weggooien. Een comfortabele voedingsbh, speciaal ontworpen voor comfort en ondersteuning tijdens borstvoeding.
- Borstverzorgingsproducten: Neem zoogcompressen mee om lekkende borsten te voorkomen of een Youha melkcollector waarmee je handig moedermelk kunt opvangen. Het kan ook handig zijn om een borstkolf mee te nemen, dit kan bijdragen aan het op gang brengen van de bevalling.
- Toilettas: Denk aan tandenborstel, tandpasta, haarborstel, deodorant, shampoo en lippenbalsem. Lippen worden vaak droog tijdens de bevalling.
- Snacks en drinken: Energierijke snacks zoals noten, mueslirepen en water (eventueel met een rietje).
Voor de baby
-
Kleding:
- 2rompertjes.
- 2 setjes kleding (maat 50-56).
-
Een mutsje en sokjes.
- Hydrofiele doeken: Deze multifunctionele doeken zijn ideaal voor alles van afvegen tot inbakeren. De hydrofiele doeken van de Hema zijn een aanrader.
- Babyverzorgingsproducten: een zachte babyborstel en eventueel een thermometer.
-
Autostoeltje: Zorg dat het autostoeltje al in de auto is geïnstalleerd voor de rit naar huis. Het kan een hele geruststelling zijn om dit op tijd te doen, zodat jullie niet onderweg hoeven te puzzelen of hulp hoeven in te schakelen van Maxi-Cosi of Babypark.
Voor je partner
- Comfortabele kleding en toiletspullen: Voor het geval het een lange bevalling wordt.
- Telefoon en oplader: Om belangrijke momenten vast te leggen en contact te houden met familie. Je zou het kunnen uitbreiden met een fototoestel en laptop.
- Snacks en drinken: Ook partners hebben energie nodig! In het ziekenhuis is er altijd iets aanwezig, maar het is makkelijk om snacks en drinken bij de hand te hebben.
Overige benodigdheden
- Papieren: Identiteitsbewijs, verzekeringspas, zwangerschapskaart en eventueel een geboorteplan.
- Vermaak: Een tijdschrift, boek of tablet voor afleiding, indien jullie langer moeten blijven.
- Opladers en powerbank: Voor telefoons en andere apparaten die je meeneemt.
Wanneer begin je met inpakken?
De ideale tijd om je vluchtkoffer te pakken is rond week 34-36 van je zwangerschap. Zo ben je goed voorbereid en hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. Zet je vluchtkoffer op een handige plek en laat je partner weten wat waar zit, zodat hij/zij snel iets kan pakken als dat nodig is. Soms is het ook handig om nog een briefje toe te voegen aan je vluchtkoffer waarop items staan die je op de dag zelf pas kan toevoegen aan je vluchtkoffer (bijvoorbeeld een oplader), op die manier weet je zeker dat je alles hebt.
Tot slot
Een goed voorbereide vluchtkoffer geeft rust en vertrouwen, maar zorg er ook voor dat de auto klaar is, regel opvang voor kinderen of huisdieren, controleer de route naar het ziekenhuis, maak afspraken met zorgverleners en zorg vooral voor rust en ontspanning.
Gebruik deze checklist om alles wat je nodig hebt op tijd klaar te hebben, zodat je je volledig kunt concentreren op de komst van je baby. Wil je onze aanbevolen producten bekijken? Neem een kijkje in onze collectie. Succes met de laatste voorbereidingen, en geniet van deze bijzondere tijd!
Liefs,
Elles - Youha