Het opbouwen van een moedermelkvoorraad kan een waardevolle strategie zijn voor moeders die borstvoeding geven. Of je nu van plan bent om weer aan het werk te gaan, een avondje uit te gaan, of simpelweg gemoedsrust wilt hebben, het hebben van een voorraad moedermelk kan helpen om de voedingsbehoeften van je baby te waarborgen, zelfs wanneer je niet beschikbaar bent om direct te voeden. In deze blogpost bespreken we hoe je een moedermelkvoorraad opbouwt en wanneer dit nodig is.
Waarom een voorraad borstvoeding?
Er zijn verschillende redenen waarom moeders ervoor kiezen om een moedermelkvoorraad op te bouwen:
- Terugkeer naar werk of school: Voor moeders die na hun zwangerschapsverlof weer aan het werk gaan, kan het opbouwen van een voorraad moedermelk essentieel zijn voor het voeden van de baby in afwezigheid van de moeder.
- Geplande afwezigheden: Of je nu een avondje uit gaat, een afspraak hebt, of gewoon even tijd voor jezelf nodig hebt, een moedermelkvoorraad kan handig zijn voor geplande momenten waarop je niet beschikbaar bent om direct te voeden.
- Noodgevallen: Een moedermelkvoorraad kan van onschatbare waarde zijn in noodsituaties, zoals ziekte van de moeder, ziekenhuisopname van de baby, of andere onverwachte omstandigheden die ervoor zorgen dat de moeder tijdelijk niet kan voeden.
- Gemoedsrust: Het hebben van een moedermelkvoorraad biedt moeders gemoedsrust, wetende dat hun baby gevoed kan worden met moedermelk, zelfs als ze niet beschikbaar zijn om direct te voeden.
“Een vriezer vol” is niet noodzakelijk in bovenstaande gevallen. Enkele voedingen extra, tot bijvoorbeeld 1,5 à 2 dagen is in eerste instantie meer dan voldoende.
Hoe bouw je een moedermelkvoorraad op?
Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een moedermelkvoorraad op te bouwen:
- Begin op tijd: Begin met het opbouwen van je moedermelkvoorraad ruim voordat je deze nodig hebt. Idealiter zou je ongeveer één tot twee maanden voor je terugkeer naar werk of andere geplande afwezigheden moeten beginnen met het opslaan van moedermelk. Met de eerste voorraad kan ook geoefend worden met een flesje, om ‘flesweigeraars’ te voorkomen. Begin met het oefenen van drinken uit een flesje uiterlijk na 6 weken.
- Kolf na de eerste ochtendvoeding: Gebruik de Youha Borstkolf om na de eerste voeding in de ochtend een kleine hoeveelheid moedermelk af te kolven. In de ochtend hebben de moeders vaak de meeste melk. Op deze manier verstoor je het vraag en aanbod minimaal. Dit kan helpen om je melkproductie te stimuleren en tegelijkertijd een voorraad op te bouwen.
- Vang lekkende moedermelk op met lekschalen of een Youha pod: Veel moeders hebben er last van, lekkende borsten. Door het gebruik van zoogcompressen verlies je deze kostbare druppels moedermelk. De Youha lekschalen of de Youha Pod zijn dan de ideale oplossing. De lekkende melk vang je op en kun je bewaren als extra voorraad. Het vraag en aanbod wordt niet verstoord.
- Bewaar moedermelk op de juiste manier: Bewaar afgekolfde moedermelk in moedermelkzakjes van Youha. Zorg ervoor dat je de melk direct na het afkolven koelt en bewaar deze vervolgens in de koelkast of vriezer, afhankelijk van wanneer je van plan bent om de melk te gebruiken.
- Label en dateer de moedermelk: Vergeet niet om elke fles of zakje moedermelk te labelen met de datum waarop het is afgekolfd. Zo kun je gemakkelijk oudere melk als eerste gebruiken en voorkom je verspilling.
Het opbouwen van een moedermelkvoorraad kan een geruststellende strategie zijn voor moeders die borstvoeding geven. Door op tijd te beginnen met het opslaan van moedermelk en deze op de juiste manier te bewaren, kun je ervoor zorgen dat je baby voldoende gevoed wordt, zelfs wanneer je niet beschikbaar bent om direct te voeden.