Moedermelk bewaren
Het op de juiste manier bewaren, ontdooien en opwarmen van moedermelk is essentieel om ervoor te zorgen dat de melk veilig is voor je baby om te consumeren en om de voedingswaarde te behouden. Om je op weg te helpen, hebben wij enkele richtlijnen voor het bewaren, ontdooien en opwarmen van moedermelk opgesteld:
Schone opbergplek
Gebruik schone en gesteriliseerde opbergplekken om de afgekolfde moedermelk in te bewaren. Je kunt de Youha moedermelkzakjes, flesjes of glazen flesjes gebruiken die geschikt zijn voor het bewaren van moedermelk en tijdens de borstvoeding.
Etiketteren
Zorg ervoor dat je elke item duidelijk labelt met de datum waarop de melk is afgekolfd. Op deze manier kun je oudere moedermelk eerst gebruiken en verspilling voorkomen.
Vers gekolfde moedermelk
Als je van plan bent de moedermelk binnenkort te gebruiken tijdens de borstvoeding, kun je het op kamertemperatuur (tot ongeveer 25°C) maximaal 4 uur bewaren. Als het erg warm is (boven de 25°C), is het beter om het binnen 2 uur te gebruiken.
Moedermelk in de koelkast
Gekoelde moedermelk (0-4°C) kun je in de koelkast bewaren. Het kan tot 3 tot 5 dagen goed blijven, afhankelijk van de hygiënische omstandigheden in je koelkast. Plaats de moedermelk in het achterste gedeelte van de koelkast, waar de temperatuur het meest stabiel is.
Moedermelk in de vriezer
Als je de moedermelk langer wilt bewaren, kun je het invriezen. In een vriesvakje van een koelkast (met aparte deur) is het maximaal 2 weken houdbaar. In een vriezer met een temperatuur van -18°C of lager, kun je moedermelk ongeveer 6 maanden bewaren. Gebruik bij voorkeur een apart vriesvak of vriezer en bewaar de moedermelk achterin, waar de temperatuur het meest stabiel is. Deze werkwijze kun je de gehele borstvoeding hanteren.
Ontdooien
Ontdooi de bevroren moedermelk langzaam en voorzichtig in de koelkast. Gebruik nooit de magnetron om moedermelk te ontdooien, omdat dit hotspots kan creëren die de melk kunnen oververhitten en waardevolle voedingsstoffen kunnen vernietigen. Dit zou jammer zijn van de tijd die je in je borstvoeding steekt.
Opwarmen
Verwarm de ontdooide moedermelk in een flessenwarmer of in een kom met warm water (au bain marie). Vermijd het gebruik van de magnetron, omdat dit de voedingswaarde van de melk kan verminderen en ongelijkmatig verwarmen kan veroorzaken.
Mengen
Als je moedermelk uit verschillende kolfsessies tijdens de borstvoeding gaat combineren, zorg er dan voor dat de melk op dezelfde temperatuur is voordat je het mengt. Voeg nooit verse moedermelk toe aan reeds gekoelde of ingevroren melk.
Vragen? Neem contact met ons op!
Door deze bewaarrichtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je moedermelk veilig wordt bewaard en zijn voedingswaarde behoudt voor het welzijn van je baby. Indien je (gratis) advies zou willen over het bewaren, ontdooien en opwarmen van moedermelk, neem dan contact op met onze Youha helpdesk.