Skip to content
Free shipping
Ordered before 4:00 PM, shipped today
Recommended by lactation consultants
Dutch and English customer service
10,000+ satisfied customers annually
Free shipping
Ordered before 4:00 PM, shipped today
Recommended by lactation consultants
Dutch and English customer service
10,000+ satisfied customers annually
Free shipping
Ordered before 4:00 PM, shipped today
Recommended by lactation consultants
Dutch and English customer service
10,000+ satisfied customers annually
Gastblog: Borstvoeding geven & sporten!

Gastblog: Borstvoeding geven & sporten!

Welkom bij een boeiende nieuwe gastblog van Isabeau, de mede-oprichter achter Fitzwanger Online. In haar nieuwste blog duikt ze diep in de wereld van 'Borstvoeding Geven & Sporten'. Isabeau combineert haar passie voor gezondheid en fitness met praktische tips voor actieve moeders. Bereid je voor op een dosis inspiratie en deskundig advies die je sportroutine naadloos laat aansluiten bij je borstvoedingsreis. Lees snel verder en ontdek hoe je beide belangrijke aspecten van het moederschap kunt combineren!

Sporten en borstvoeding geven, hoe werkt dat?


Het is geweldig als het geven van borstvoeding soepel verloopt en alles goed gaat. Dit is echter niet altijd het geval: soms ben je veel aan het kolven of moet je extra moeite doen. Hoe dan ook kost borstvoeding energie. Is het mogelijk om borstvoeding te geven en daarnaast te sporten?

Is het veilig om borstvoeding te geven terwijl je sport?

Ja! Het is zeker veilig om te sporten en daarnaast borstvoeding te geven. Hoewel het geven van borstvoeding en sporten samen mogelijk is, zijn er enkele belangrijke overwegingen. Het is essentieel om niet zomaar te beginnen met sporten en het op een juiste manier op te bouwen. Je lijf is immers aan het herstellen van een bevalling en dat kan wel tot 9 maanden duren! Zomaar verdergaan waar je gebleven was, is dus niet verstandig. We raden je daarom aan om altijd met hulp van een postpartum trainer/bekkenfysiotherapeut of online programma zoals dat van Fitzwanger Online aan de slag te gaan. Op deze manier weet je zeker dat je op een veilige manier het sporten opbouwt.

Terug naar de vraag over borstvoeding en sporten, want waarschijnlijk stel je deze vraag jezelf vooral omdat jij jezelf weer sterk en fit wilt voelen na de zwangerschap.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat borstvoeding je melkproductie vermindert of dat er melkzuur in de melk van de baby terechtkomt als je sport. Integendeel, sporten en je goed voelen hebben juist voordelen voor de borstvoeding. Bedenk wel dat je lichaam na een bevalling (vaginaal of keizersnede) altijd moet herstellen van een grote "blessure". Herstel kost veel energie en ook een pasgeborene kan veel energie kosten. Borstvoeding kan veel energie vergen, vooral na gebroken nachten. In zo'n geval is het misschien beter om het sporten een keer over te slaan of je training aan te passen om blessures te voorkomen. Vermoeidheid kan ook een negatief effect hebben op je melkproductie, dus luister naar je lichaam en pas je trainingen aan naar je energieniveau.

Verandert sporten de samenstelling van de moedermelk?

Sporten verandert over het algemeen niet de samenstelling van de melk. Alleen bij zeer intense duurtraining kan de zuurgraad van de melk enigszins veranderen, maar dit heeft geen nadelige gevolgen voor jou of je baby. Het is echter niet verstandig om in de eerste 3 maanden na de bevalling zeer intensief te trainen. Sporten moet je echt opbouwen na de bevalling, want zoals hierboven al genoemd is je lichaam als het ware aan het herstellen van een zware blessure.

Tips om fijn te sporten naast dat je borstvoeding geeft: 
  1. Een goede sport-bh is essentieel bij het geven van borstvoeding. Zorg ervoor dat je een goed ondersteunende sport-bh draagt tijdens het sporten, vooral als je al verder bent in je herstel en uitdagendere oefeningen doet zoals springen. Let op dat het niet zo strak zit dat het afknelt, aangezien dit tot ontstekingen kan leiden.
  2. Voor het sporten is het handig om te voeden of te kolven. Sporten met lege borsten is veel comfortabeler. Bovendien loop je het risico op lekkende borsten als ze nog vol zijn tijdens het sporten. Het kan ook handig zijn om in het begin een borstvoedingspad in je sport-bh te dragen om natte plekken te voorkomen.
  3. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Borstvoeding geven en sporten vormen geen probleem, maar het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Neem tijdens het voeden een glas water en vul dit ook aan tijdens en na het sporten, omdat je door verbranding veel vocht verliest.
  4. Tijdens het geven van borstvoeding wordt het hormoon prolactine meer geproduceerd, wat de melkproductie stimuleert. Het kan ook invloed hebben op andere hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Minder oestrogeen kan leiden tot een vertraagde opbouw van spierkracht, bijvoorbeeld in de bekkenbodem. Soms kan het daarom iets langer duren voordat je weer toe bent aan specifieke high-impactoefeningen. Het is iets om in je achterhoofd te houden, maar dit is zeker geen reden om te stoppen met borstvoeding.
  5. Borstvoeding kan veel energie vergen, vooral na gebroken nachten. In zo'n geval is het misschien beter om een keer over te slaan of je training aan te passen om blessures te voorkomen. Luister naar je lichaam en pas je trainingen aan naar je energieniveau.
  6. Over het algemeen kunnen de meeste vrouwen na 6 weken weer beginnen met het opbouwen van (sport)oefeningen, ongeacht of ze borstvoeding geven of niet. Het is belangrijk om geleidelijk aan weer te beginnen en niet overhaast te werk te gaan. Pas na 12 weken moet je denken aan "normaal" sporten. Begin met het herstellen van je core en ademhalingstechnieken voordat je je training intensifieert. Als je op een verantwoorde manier weer wilt gaan sporten, overweeg dan het postpartumprogramma van Fitzwanger Online (link naar onze site).
Mag je de borstspieren trainen wanneer je borstvoeding geeft?

Ja, over het algemeen is het veilig om de borstspieren te trainen terwijl je borstvoeding geeft. Borstvoeding geven vereist geen specifieke beperkingen voor het trainen van de borstspieren, tenzij je specifieke medische redenen hebt waarom dit niet mag. Alleen wanneer je last hebt van stuwing of tegen een borstontsteking aan zit

(of net gehad) adviseren we je geen borstspieren of bovenarmspieren te trainen. Echt wetenschappelijk bewijs hiervoor kunnen we je niet leveren omdat dat niet echt een ethisch onderzoek zou zijn.

Kort samengevat

Ja, borstvoeding geven en sporten gaan zeker hand in hand. Sterker nog, door te sporten maak je hormonen aan als endorfine waardoor jij je lekker in je vel gaat voelen. Dit kan een positief effect hebben op je melkproductie. Het sporten zelf heeft geen invloed op je melkproductie. Echter, borstvoeding en gebroken nachten kunnen je veel energie kosten. Soms kan het dan beter zijn om een workout over te slaan of minder intensief te sporten. Vermoeidheid kan namelijk wel je productie beïnvloeden. Zorg voor "lege" borsten en voldoende hydratatie tijdens het sporten en zorg dat je het sporten op een verantwoorde manier opbouwt. Sla de borst en arm spieren alleen over wanneer je last hebt van stuwing of tegen een borstonsteking aan zit. We wensen je veel succes met het opbouwen van het sporten naast je borstvoedingsavontuur.

Ben je nou nieuwsgierig geworden naar de verdere mogelijkheden van borstvoeding geven & sporten? Of wil je meer weten over sporten tijdens of na de zwangerschap? Neem dan snel een kijkje op de website van Fitzwanger Online.

Leave a comment

Your email address will not be published..

Cart 0

Your cart is currently empty.

Start Shopping
} } } } // (function addListenSvg() { let logClick = 0; if (typeof jQuery !== "undefined") { let timer = setInterval(() => { if (jQuery('.giraffly-right-Bar-Preview-Example').length > 1 && logClick === 0) { if (jQuery('.giraffly-right-Bar-Preview-div-svg').length > 0) { jQuery('.giraffly-right-Bar-Preview-div-svg').each((i, ele) => { let ltag = jQuery(ele).find('linearGradient'); if (ltag.length > 0) { ltag.each((inx, elem) => { let idObj = jQuery(elem).attr('id'); let formatText = i + '_' + inx + '_' + idObj; jQuery(ele)[0].innerHTML = jQuery(ele)[0].innerHTML.replace(new RegExp(idObj, 'g'), formatText); logClick = 1; clearInterval(timer); }) } }) } else { setTimeout(() => { addListenSvg(); }, 10) } } }, 10) } else { setTimeout(() => { addListenSvg(); }, 10) } })()